JM does not take responsibility for the translation

Brf Lekandria - Västerås

Ett år med nya grannar

I mitten av augusti 2014 gjorde vi ett besök i brf Lekandria i Västerås. En liten förening med 34 lägenheter i ett större nybyggt kvarter. Inflyttningen påbörjades i juni förra året. Drygt ett år senare är det en aktiv förening med stor gemenskap.

Redan när första flyttlasset var tömt bjöd Christer Olsson, ordförande in till mingel i husets gemensamhetslokal. Ett trevligt och avslappnat sätt att ge alla en chans att träffas och få ett ansikte på sina nya grannar. Åsa Ekendahl och hennes man Jan var några av de första som flyttade in. Hon säger att föreningen har mycket att tacka Christer och hans fru Anita för. – De är driftiga och tog tag i det här med gemensamma aktiviteter direkt och för att bara ha bott i huset i ett år verkar föreningen ha fått mycket gjort. De har bildat en aktivitetsgrupp, en är gymansvarig och en annan ansvarar för tisdagsfika och ytterligare en för soppluncherna.

Våfflor och vin
Utöver aktiviteter i veckorna har man haft en mängd specialevenemang under året. På Gustav Adolfsdagen träffades man för kungligt knytkaffekalas med medhavd bakelse. Första advent serverades glögg och pepparkakor. I mars firades förstås våffeldagen. Fem våffeljärn stod uppradade på bardisken och man gräddade våfflor på löpande band. Mycket grädde vispades den dagen. I juni var det dags för föreningens ettårsjubileum och i augusti hade man först kräftskiva och senare surströmmingsskiva. Åsa och Jan är med i föreningens vinprovarklubb och tänker fortsätta med det under hösten. I övrigt är de med när de har tid. De är bortresta stora delar av året och hör inte till de mest aktiva. Nu har de precis kommit hem från sommarstugan där de tillbringar stora delar av sommarhalvåret och vintertid bor de ungefär sex veckor i Thailand. De är jättenöjda med sin nya bostad och stortrivs i sin hörnlägenhet på femte våningen. Det är förstås skönt att ha en modern, lättskött lägenhet i en fungerande förening om man reser mycket. – Gemenskapen och aktiviteterna känns aldrig påträngande, fortsätter hon. Man har sitt eget liv och deltar i det man vill, när och om man vill. Det är ingen som tycker att det är konstigt om man inte är med. På samma sätt som några är med på det mesta. Det är både en trygghet och möjlighet som du själv väljer.

Femton privata bokningar
Det senaste halvåret har gemensamhetslokalen bokats femton gången för privata evenemang. Utöver det pågår föreningens återkommande aktiviteter varje vecka. Med andra ord är det en väl använd och uppskattad möteslokal i huset. Föreningen fick hjälp via Seniorgårdens inredningsteam att inreda och planera lokalen för att den skulle passa olika aktiviteter och fylla flera funktioner. Den är inredd med soffgrupp och bordsmöblering och här finns bland annat eldstad, tv och ett fullt utrustat kök. Åsa berättar att hon och hennes man bokade gemensamhetslokalen privat för att ha annandagmiddag med sina barn och barnbarn. – Barnen var väldigt skeptiska först och undrade om vi verkligen skulle ha middagen i en opersonlig föreningslokal. De ändrade sig snabbt när de kom hit, skrattar hon. Nu har Åsa och Jan bokat huset gästlägenheten för första gången. Också den är väl använd men föreningen ångrar att de möblerade med en dubbelsäng. Det hade varit mer flexibelt med två enkelsängar konstaterar man i efterhand.

Gym och Shan Zuang
Det är inte bara fest i föreningen. Här finns utrymme för både fysisk och mental träning. I det lilla gymmet finns bland annat gåband, motionscykel, träningsmaskin, balansboll, matta och handredskap. Det är inte stort. Man kan vara max tre personer menar Åsa som går ner då och då. Andra i föreningen tränar varje morgon. – Det är fantastiskt att ha, så enkelt och nära, tycker Åsa, som också är med i Shan Zuang-gruppen. De håller till i gemensamhetslokalen och nu i sommar har de som varit hemma tränat utomhus på gården.

Orangeri och hobbyrum på gång
På gården står orangeriet som fått smeknamnet Glashuset. Det är en plats där man kan njuta av medelhavskänslan i form av citrusträd och värme, kura skymning under “bar” himmel och koppla av med en tidning även när regnet faller. Under sommaren har Glashuset fått möbler och växter som vittnar om den rogivande och sociala plats det har börjat bli. Utanför står några odlingslådor med blommor och kryddgrönt. Meningen är att man ska kunna plocka exempelvis kryddor när man behöver. En fin idé tycker Åsa. Hon kan tänka sig att man utvecklar tanken till fler lådor som man kan abonnera på för eget bruk om man är odlingsintresserad. I brf Lekandria finns också ett mindre hobbyrum, än så länge oinrett. De boende har fått svara på frågor om vad man är intresserade av och vill kunna göra i rummet. Framöver får vi veta om det blev snickeri, ateljé, datorrum eller förhoppningsvis en kombination av många intressen.

Artikel från SeniorBonytt nr 3 2014

Spadtag med tidskapsel

Brf Lekandrias spadtag var välbesökt. Carina Lidman kommunalråd gjöt ner en tidskapsel i husets bottenplatta. Alla närvarande la ner en valfri sak och från de kommande boende kom bl.a. annat en digitalkamera med bilder från området, signerat glas och bok.

Jämför bostäder