JM does not take responsibility for the translation
Strandviks Flyglar Östra
Till salu Se lediga bostäder

Värmdö / Gustavsberg

Strandviks Flyglar Östra

Utmärkt sjöläge i vacker parkmiljö

09

onsdag

augusti

2017

2017-08 Villa Strandvik - en granne med lång historia

Året är 1911 och direktör Wilhelm Odelberg är brukspatron vid Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det är under hans ledning som verksamheten vid Porslinsfabriken formas till en framgångsrik miljonindustri. I samband med detta omstrukturerar Wilhelm Odenberg hela Gustavsbergs samhälle och låter bygga gator, livsmedelsaffär och bostäder till sina arbetare. Det är även under detta år som Villa Strandvik börjar byggas. 

Wilhelm Odelbergs son, ingenjör Axel Odelberg, arbetar även han i Porslinsfabriken och är under mer än 10 år företagets styrelseordförande. Det är för hans räkning den exklusiva stenvillan i Strandvik ritas och uppförs i sluttningen vid Farstavikens strand. Platsen är vald med omsorg. Här får den vackra villan i jugendstil en pastoral placering, belägen avskilt och högt upp med uppsikt över arbetarna på andra sidan viken. En symbol för den hierarki som härskar inom bruksområdet vid den här tiden.

Det råder en viss osäkerhet avseende husets arkitektur. Ferdinand Boberg är vid denna tidpunkt en av Sveriges främsta arkitekter och har omnämnts som trolig arkitekt, men ursprungsritningarna lär vara signerade av byggmästare G A Bengtsson. Det sägs även att Axel Odelbergs engelskfödda hustru, Maud Jane Beavis, hade ett stort inflytande på utformningen.

Villan konstrueras i jugendstil och fasaderna får puts i vitt och ljusgult. Den tredelade södra fasaden har burspråk och balkong mot den vackra parken och Farstaviken. Den västra delen av Villas gavelns tak får en halvrund form medan den östra gaveln är bruten – ett formspråk som var modernt vid tiden för Villa Strandviks uppförande. 

Huvudentrén har en järnbeslagen ekdörr i nedre östra hörnet som leder in till den stora, pampiga hallen. På nedre botten finns husets hjärta i form av kök, pannrum, förråd och matkällare, medan salonger, matrum och bibliotek ligger en trappa upp. Trappan fick dock inte användas av tjänstefolket som istället hänvisas till en smal och väl dold spiraltrappa i den västra delen av villan. De privata sovrummen jämte gästrum och badrum placerades på översta våningsplanet.

Axel Odelberg med familj bor i Villa Strandvik till 1937. Ingenjör Odelberg och hans hustru tar fram till dess emot flera prominenta gäster i sitt hem och det har med största sannolikhet slutits ett och annat avtal i den praktfulla salongen. Under varma sommarkvällar användes den vackra parken för promenader och avspänt umgänge i skuggan av träden.

Villa Strandvik har efter 1937 haft ett flertal funktioner, som representationsvilla, hotell, kontor och senast för rehabilitering och behandling. I dag är Villa Strandvik tom i väntan på en ny ägare som på nytt ska använda villan som bostad-/bostäder. Villa Strandvik utgör en del av Gustavsbergs identitet och ses numera som ”kulturhistoriskt omistlig” av Värmdö kommun.

Källor: Stockholms Läns Museum och Wikipedia

Jämför bostäder