JM does not take responsibility for the translation
vårsalong i Rönnallén

vårsalong i Rönnallén

Brf Rönnallén ligger i Långbro Park i södra Stockholm. I slutet av februari bjöd man in till vårsalong i gemensamhetslokalen. Här visades allt från måleri och silversmide till keramik och textilkonst.

2017-06-15

När SeniorBonytt kommer en stund före öppning är det mesta på plats. På borden står bägare och skulpturer, på väggarna hänger tavlor och bonader. Någon flyttar ett föremål,  andra småpratar och snacks fylls i skålarna. Det ser fint ut. Man har använt både gemensamhetslokalen och gästrummet för att få plats. Det ligger vår och förväntan i luften.

MÅNGA TALANGER I ETT HUS.

Inga-May Leander är med i aktivitetsgruppen och en av arrangörerna. Hon berättar att det hela började med att Bertil Petersson som bor i Rönnallén ställde ut sina akvareller i Älvsjös hembygdsgård. Några grannar kom förbi och efter lite småprat kom det fram att det fanns fler konstnärer och hantverkare i föreningen. Idén om att göra något tillsammans i  gemensamhetslokalen tog fart. – Visst är det trevligt, säger Inga-May. Det finns så många talanger här. Musikaliska också. Två gitarrister och Bertil är gammal jazzpianist har jag förstått. Det finns säkert flera. Någon kväll framöver får vi ha musiktema. Det är roligt när man kommer flyttande från olika håll och upptäcker oanade talanger hos varandra.

KONSTHANTVERKARE I PAR

Mitt i rummet står två stora bord. Här har paret Birgitta och Anders Hultgren sina verk. Anders gör sedan många år silversmide. Både smycken och corpus. Han visar en bägare som knackats fram ur ett stycke silver. Han har gjort flera för det har blivit tradition att ge bort när någon i familjen fyller jämnt. Anders har lärt sig silverhantverket via olika silversmideskurser. Det är också där han får tillgång till specialverktyg och utrymme att göra det som inte ryms i bostaden. I lägenheten har han byggt ett silversmedbord av en rullbar köksö, där kan han såga, fila och löda mindre föremål. På utställningsbordet bredvid har Birgitta sin keramik. Vaser och fat, skålar och figuriner. Några är nygjorda, andra äldre. Som keramikänglarna som fått namn efter släktens kvinnor.

Fyra boende och en inbjuden gäst ställde ut konst och konsthantverk i brf Rönnalléns vårsalong. Från vänster: Anders, Christer, Birgitta, Bertil och Yvonne. Här står exempelvis Anna, Olga, Signe och Svea. Birgitta visar upp en blå vas med en droppe utmed ena sidan. Hon berättar att Wilhelm Kåge, känd för sina verk för Gustavsbergs porslinsfabrik, gärna ville att det skulle rinna någon droppe på keramiken. – Det här är min Kågevas, skrattar Birgitta och visar på en vacker blå glasyrdroppe. Paret Hultgren bodde tidigare och sedan länge i ett radhus inte långt från Rönnallén. Det behövde underhåll och de började prata om att komma undan både kommande renovering och husets trappor. – Vi ville flytta i god tid, säger Anders. Vi tittade in i visningslokalen ganska sent. Det mesta var sålt. Men vi hittade en lägenhet vi gillade och slog till direkt.

GÄST OCH KONSTNÄRSVÄN

Christer Modin målar i olja. Han bor inte i Rönnallén. I stället har han blivit inbjuden av sin vän Bertil. Tillsammans med några vänner ingår de två sedan många år i konstklubben Karlsro Konstnärsvänner. De träffas regelbundet, pratar om sina verk, sporrar varandra och äter gott tillsammans. Ett och annat ateljébesök hos andra konstnärer har det också blivit. – Det finns alltid något att prata om när det gäller konst, det är det som är så roligt, säger Bertil. Man har aldrig tråkigt. Gästrummet är fyllt med Bertils fina akvareller. Han berättar att han sålde bra på sin senaste utställning. Bland annat målade han av ett tiotal hus i området. En bra idé visade det sig. Tavlorna var borta på mindre än en timme, skrattar han.

 GRANNHUSEN INBJUDNA

Plötsligt är det fullt med folk på Vårsalongen i Rönnallén. Förutom den egna föreningen har man bjudit in grannar från husen bredvid samt familj och vänner. Alla minglar, småpratar, vänder på saker, provar smycken, köper konst och konsthantverk. Snart lyfter samtalen till ett gemytligt brus som dämpas något av textilierna i rummet. Det är Yvonne Thysk som ställer ut sina lapptäcken, tygdockor och mjuka leksaker. En av hennes grannar väljer ut ett vackert lapptäcke i lila toner. Det ska bli en gåva till barnbarnet. Annars är lapptäcken inte så populära just nu, säger Yvonne. Det går i vågor. Men det mesta kommer tillbaka och ibland med nytt syfte. Hon visar ett vackert lapptäcke i rosa. Mönstret till detta ”Rosa täcket” kommer från föreningen Rikstäcket. Om man satte in hundrafemtio kronor på Cancerfonden fick man mönstret som tack. Cirka 27 000 kronor samlades in totalt. Nu finns det många rosa täcken runt om i landet. Lika men unika. – Det bästa med Vårsalongen är att vi kommer varandra lite närmare och lär känna varandra bättre, säger Yvonne. Det är den största vinningen och konsten.

Hemma hos Gemensamhetslokal
Relaterade artiklar

Jämför bostäder