JM does not take responsibility for the translation
Gemenskap och delaktighet i Uppsala

Gemenskap och delaktighet i Uppsala

Gemenskap, delaktighet och ansvar – det är ledorden i brf Kaprifolen i Uppsala. För tre år sedan flyttade de in. På kort tid har en välskött och engagerad förening formats, med en gemenskap som imponerar. Så här gick det till.

2016-11-01

Jan har en bakgrund som generalsekreterare inom svensk badminton. Laganda och ledarskap ligger honom varmt om hjärtat. När brf Kaprifolen skulle utse sin första styrelse fick han rollen som valberedare. Hur sätter man då ihop en kompetent styrelse av människor man inte känner? Det gör man inte.

Jan och hans fru började helt enkelt bjuda hem ett antal av sina nya grannar. Så småningom blev det tydligt vad var och en hade för erfarenheter och kunde bidra med i styrelsearbetet. Man såg till att det fanns representanter från husets tre uppgångar, män, kvinnor, olika åldrar och kompetenser. Men hur skulle man få föreningen att blomstra? Inte via toppstyrning i alla fall, det var alla överens om.

Den nya styrelsen, med Jan som ständig sekreterare, tog fram tre värdeord som man presenterade för medlemmarna. Gemenskap, delaktighet och ansvar. Tomma ord på ett papper, men absolut möjliga att fylla med eget innehåll. Det tog cirka 10 månader, sedan var det mesta på plats.

Alla är delaktiga

Delaktigheten i Kaprifolen bygger på att styrelsen är så öppen och inkluderande som det bara går. Senast 72 timmar efter att man haft möte ligger protokollet i medlemmarnas brevlådor. Inget är hemligt. Alla boende uppmuntras att lägga fram idéer och förslag. Man har också tagit fram en kontaktlista med medlemmarnas namn, e-post och telefonnummer som uppdateras löpande. I brf Kaprifolen är det 70 procents närvaro på föreningsstämman. Det är väldigt högt med tanke på att några medlemmar bor utomlands delar av året eller inte kan närvara av andra skäl.

Alla ingår i gemenskapen

Ingrid, Monica och Ing-Mari sköter Kaprifolens aktivitetsgrupp. De samordnar och hittar på aktiviteter utifrån medlemmarnas intressen och önskemål. Aktuellt körschema sitter på anslagstavlorna i de tre trapphusen. Varje vecka återkommer exempelvis promenader, fredagspub och trivselträff. Månadsvis är det filmklubb, gemensam middag och säsongsaktiviteter. Gemensamhetslokalen Kapri har en fin uteplats mot gården och är navet för allt socialt umgänge. Köksdelen är välutrustad och servisen är omfattande och komplett för 30 personer.

Alla är överens

Gemenskapen är det bästa med att bo i brf Kaprifolen. Tryggheten i att ha människor runt omkring sig som bryr sig lite mer. Oavsett om man vill ha sällskap på promenaden, kika in på fredagspuben eller prata böcker tillsammans. Det finns dock ett litet problem. Med så stort engagemang är gemensamhetslokalen nästan för liten. Kanske kan man bygga orangeri eller glasa in uteplatsen? Medlemmarna diskuterar och funderar. Och lösningen? Ja, styrelsen och de boende kommer säkert fram till något bra, tillsammans.

Varje fredag är det Pub

”I fredags hade vi vår 62:a pubkväll i rad, sedan starten för drygt ett år sedan. Det är inklusive röda dagar som nyårsafton, men då skålade vi i champagne. 8 till 30 personer brukar vi vara.” Jan, Calle och Roine ansvarar för fredagspuben.

Ett helt nytt liv

Cecilia och Calle har bott i Luthagen större delen av sitt gemensamma liv. För tre år sedan lämnade de en stor, renoverad våning för en nyproducerad lägenhet i brf Kaprifolen.

Det började med ett samtal en fredagskväll för drygt tre år sedan. De hade inte pratat om att flytta tidigare. Men nu var de överens, våningen var stor och de blev äldre.

– Ingen trodde att vi någonsin skulle flytta, skrattar Cecilia. Vi hade bott i samma våning i 35 år. Skulle vi flytta, ville vi göra det så länge vi orkade och tyckte att en förändring skulle vara roligt. På lördagen träffade paret en mäklare. Hon visade dem Kaprifolen som var inflyttningsklart ett halvår senare. Lite snabbare än paret tänkt sig, men Cecilia och Calle gick därifrån med en bostadsbroschyr.

– Vi föll för samma lägenhet, säger Cecilia. Vi ville bo näst högst upp och glasa in balkongen. Lägenheten var ledig och på onsdagen hade vi skrivit kontrakt. Det gick snabbt, men vi har aldrig ångrat oss.

– Egentligen var det för sent med ändringar i lägenheten, men vi hade tur för veckan efter skulle de sätta upp en vägg som vi inte ville ha. Så vi fick en stor öppen trea med inglasad balkong. Vi använder den året om. Med två värmepelare får vi 23 grader i uterummet mitt i vintern. Innan flytten kände paret en viss oro för hur deras sociala liv med stora middagar och besökande familj skulle fungera i den nya, mindre bostaden

– Men vi fick tillgång till två extra rum, en verklig bonus vi inte räknat med, berättar Cecilia, som gärna bokar Kapri för större middagar och gästrummet när barn och barnbarn är på besök.

– Gemenskapen bland människorna i vår förening är fantastisk, avslutar Cecilia. Det blir en slags nybyggaranda och samhörighet när människor som är ungefär jämnåriga flyttar in samtidigt. För mig och Calle blev det inte bara ett byte av bostad. Vi har fått ett helt nytt liv. Det är en otrolig aktivitet och glädje här Jag kan faktiskt inte komma på en enda sak som inte är bra.

Hemma hos Gård och utemiljö Gemensamhetslokal
Relaterade artiklar

Jämför bostäder