JM does not take responsibility for the translation
Gemenskap i husets hjärta

Gemenskap i husets hjärta

Redan från start satsade brf Kastanjeallén på organiserade aktiviteter. I dag är det en aktiv förening med stor gemenskap och något på gång nästan jämt.

2018-10-18

Omgivet av Lundaslätten, Rinnebäcksravinens naturreservat, betesmarker och dammarna vid Höje å ligger Värpinge gård. För knappt tio år sedan byggde Seniorgården kvarteret Kastanjeallén här.

Exakt på platsen där kostallet till en av Lunds största mjölkproducenter låg tidigare. De sista ägarna av gården köpte en lägenhet i det nya huset och pendlar numera mellan Kastanjeallén och sitt sommarhus. Bonytt träffar Ann-Eva, Arne och Ingemar som på olika sätt har bidragit till den aktivitet och gemenskap som kännetecknar föreningen i dag. Gemensamhetslokalen är inbjudande, avslappnad och ombonad. Hit har alla en nyckel. – Den är hjärtat i huset. Vårt gemensamma vardagsrum, säger Ingemar. Om den inte funnits hade vi inte lärt känna varandra så väl som vi har gjort.Det var viktigt att Seniorgårdens tankar om gemenskap fanns med från början.

I går hade Ingemar kalas för barnbarnen som är på besök från San Diego. Av festen syns inga spår och inredningen är flexibel. Här har de boende dukat upp för både bröllopsfester och jubileum. Men det är ändå de gemensamma aktiviteterna som tar mest plats. En funktion och inredningsdetalj man satsat på är hemmabiosystemet inklusive högtalare och ljudplattor i taket. Här visas exempelvis operaföreställningar och film från världens alla hörn. Nyligen köpte man in nya stolar för att det skulle vara bekvämare att sitta en längre stund, visar Ann- Eva och pekar på de smäckra, stapelbara stolarna med armstöd. Hon är sedan ett par år, tillsammans med fem grannar, ansvarig för aktiviteterna i föreningen. – Operavisningarna är populära, berättar hon. Vi har tittat oss igenom hela SVT:s och bibliotekets gratisarkiv. Nu har vi börjat köpa in eget material. Vi ser ett par akter, fortsätter hon, sedan tar vi paus med snittar och vin och pratar om föreställningen.

För umgänget och samtalen är viktiga. Precis som på filmkvällarna, eller i KSSSK (Kastanjealléns Sticka Snacka Syklubb). – Jag tror att vi har lyckats för att vi organiserar återkommande gemensamma aktiviteter, säger Ingemar. – Ja, och för att du och den första styrelsen la en så bra grund, inflikar Ann-Eva. Det blev en sporre för oss som tog över att förvalta och utveckla. Ann-Eva bor i en marklägenhet med trädgård. När hennes man Stig behövde elscooter för att kunna ta sig fram, blev den tidigare bostaden på femte våningen inne i Lund omöjlig. Ann-Eva upplever att de möttes av en viss skepsis bland sina bekanta när de bestämde sig för att flytta till ett hus där de flesta var seniorer.

– Jag har funderat mycket på varför, säger hon. Egentligen är det väl så många av oss väljer att bo. Tillsammans med andra, i liknande fas i livet. Jag har bott i så kallade kategoriboenden tidigare. I studentkorridor, med småbarn, nu bor vi här. I området bor alla åldrar, även om vi i huset är seniorer.

Det finns en stor vinst med att bo så här, säger Ann-Eva efter en stunds tystnad, man förstår varandras glädje och sorger. Musik och kultur spelar en viktig roll i föreningen. Och Ann-Evas Stig har vid flera tillfällen arrangerat jazzkvällar. Spisat plattor och delat med sig av sina historier om både musiker, spelningar och låtar. Och nu har Arne startat allsång för de som tycker om att sjunga. – Man kan köpa tidigare säsongers låthäften från Allsång på Skansen, berättar han. Det har varit mycket uppskattat. – Och vinprovningarna får vi inte glömma, utbrister Ingemar. I huset bor en professor emeritus i kemi som numera även är sommelier. Han håller vinprovning några gånger per termin. Han och hans fru brukar även laga smårätter som passar till vinerna.

– Vi har en kock i huset också, fortsätter Arne. Han hade matlagningskurs, mest för män några måndagsförmiddagar. Det var lärorikt. – Och trevligt, fyller Ingemar i. Sedan har vi schackklubb, våffeldagsfika, midsommarlunch, grillfest och adventskaffe. Har jag glömt något? Alla tre är överens om att det gäller att ta vara på de boendes intressen och kunskaper. Det blir en mix som förgyller tillvaron för många.

Allt är frivilligt och alla är välkomna. På veckoschemat står: måndag – kortspel, tisdag – promenad, onsdag – Kastanjealléns Sticka Snacka Syklubb, torsdag – boule/film beroende på årstid, fredag – opera/musikkväll någon gång per månad. – Lördagar och söndagar är vi lediga, säger Ann-Eva och skrattar.

NYFIKEN PÅ VÅRA BOSTÄDER?

Vi bygger från Uppsala till Malmö och har flera bostadsprojekt till salu och under planering.

Till våra bostäder >

Jämför bostäder